Du skal ikke leve med skam – Det har du ikke fortjent

Følelsen af skam er noget, de fleste af os kender. Følelsen bor ofte lige under overfladen. Den popper jævnligt op og påvirker den måde, vi lever vores liv. Men nogle gange kan følelsen af skam klistre sig fast og blive svær at forlade igen. En pinefuld følelse af forkerthed, som skaber en dyb indre frygt for, om du mon er god nok og værd at elske.

Det er meget forskelligt, hvad vi skammer os over. Det kan f.eks. at være arbejdsløshed, sin økonomi, at blive skilt, at være utro eller at være blevet misbrugt. Ligegyldigt hvad man skammer sig over, kan det være en smertelig oplevelse.

Skammen bliver til et problem, når den forhindrer os i at handle positivt i vores liv. Skammen bliver en barriere for at være til stede og i kontakt med sig selv. Skam kan forhindre os i at leve det liv, vi ønsker os.

Når skammen er værst, er den blevet til selvhad og manglende lyst til at leve sit liv. Når skammen har gjort sig til herre i livet, bliver man handlingslammet. Det er umuligt at se en vej fremad i livet. Alt det man drømte om, forsvinder og bliver til minder om det, der ikke kunne lade sig gøre.

Skammen kan give sig udtryk på mange måder som f.eks. et misbrug af alkohol, stoffer, mad, selvskadende handlinger eller en smertefuld knude i maven. Skammen optræder på mange måder og er mere eller mindre tydelig for omgivelserne.

Skam er en angst, der udløses ved en virkelig eller indbildt krise, hvor angsten handler om at blive udstillet, misbrugt, ydmyget, fordømt eller afvist.

Du kan gøre noget ved din skam…….

Du kan gøre noget ved din skam gennem terapi. Skam kan ikke bekæmpes eller fjernes men forvandles ved at blive hørt og accepteret.  

Behandlingen af skam handler om at ændre sit syn på det skamfulde. Snakke om det og undersøge det. Opleve at der opstår nye muligheder for at føle og handle. Lære at drage selvomsorg og behandle sig selv på en respektfuld måde. At se på sig selv med kærlige øjne og finde en sindsro med det der er.

Du skal skabe den forandring, der gør, at du kan finde modet til at vise din sårbarhed og være oprigtig - også når du skammer dig.

Skam er der altid. Den forsvinder ikke og kan ikke gøres godt igen. I behandlingen af skam er det vigtigt, at forsones med det skamfulde. Det betyder, at man kan lære at leve med den på en måde, så den ikke får direkte eller indirekte indflydelse på måden, man ønsker at leve sit liv.

Jeg kan være der sammen med dig, når du udforsker din skam, også når det bliver svært og hårdt. Jeg er der ligegyldigt hvad, så du kommer tilbage til at leve et godt liv, hvor du finder ud af, at du er god nok, præcis som du er.