Efterladt efter et selvmord

Det har taget mig mere end et halvt år at skrive denne blog om at føle sig forladt efter et selvmord. I slutning af 2022 begik en af mine tætte og gode venner selvmord, og selv et halvt år efter, bliver jeg stadigvæk berørt, når jeg tænker på det. 

Da jeg fik beskeden, sad jeg i et møde og jeg blev meget chokeret. Det var først, da jeg sad i min bil, at jeg registrerede, at jeg græd. Mine første tanker var, jeg sikkert kunne have gjort noget for at forhindre det. Måske var det min skyld. Hvis bare han havde ringet den dag, han kørte hjem fra arbejde. Hvis jeg nu bare havde snakket noget mere med ham, den sidste lørdag vi var sammen. Hvis jeg nu bare havde snakket noget mere med ham om, hvad der betyder noget i livet. Hvis jeg bare havde ringet til ham den tirsdag eftermiddag og inviteret ham på middag.

Jeg har haft lyst til at råbe til alle som tænker på selvmord ”STOP - Lad være med det – du efterlader alle i dine venner og familie i sorg – det er simpelthen ikke rimeligt – der er ikke, noget du har gjort, tænkt eller tror om dig selv, der betyder, at selvmord er den rigtige vej. Der er intet, som ikke kan tilgives, hverken skyld eller skam eller noget andet som betyder, at du skal vælge dit eget liv fra.”  

Som efterladt til selvmord står man i en turbulent og sårbar periode, hvor det kan være svært at finde mening med ret meget. Man oplever en masse modsatrettede følelser. At miste en elsket person til selvmord er en dybt smertefuld og hjerteskærende oplevelse. Som efterladt kan man føle sig forvirret, skyldbetynget, vred og overvældet af sorg. Det er helt naturligt at have mange forskellige følelser.

Hvis personer i din nærhed måske har vanskeligt ved at tale om et emne som selvmord, kan du yderligere opleve at blive afvist midt i din sorg, og det kan give en følelse af at være alene. Men du er ikke alene.

At bearbejde sorgen og finde vej mod heling

Det er vigtigt at bearbejde sorgen og finde vej mod heling, og det handler om at yde omsorg for dig selv, så meningsløsheden ikke rodfæster sig. Et par råd og værktøjer til at bearbejde sorgen og finde en vej mod heling er:

  • Anerkend dine følelser - Det er vigtigt at anerkende og tillade dig selv at føle de forskellige følelser, der opstår efter at have mistet nogen til selvmord. Det kan omfatte sorg, vrede, skyld, skam, forvirring og mange andre komplekse følelser. Tillad dig selv at opleve og udtrykke disse følelser på en sund måde, enten ved at tale med en pålidelig ven eller familiemedlem, deltage i en støttegruppe eller søge professionel hjælp.
  • Søg støtte fra andre - At finde støtte fra mennesker, der har erfaring med lignende tab, kan være afgørende for at bearbejde sorgen og finde trøst. Der findes støttegrupper, både online og offline, hvor man kan dele sine følelser, oplevelser og finde fællesskab. Det er også vigtigt at åbne op for støtte fra dine nærmeste venner og familie, da de kan være der for dig og støtte dig igennem denne vanskelige tid.
  • Pas på dig selv - I perioder med intens sorg er det afgørende at passe på dig selv og prioritere din egen fysiske og mentale sundhed. Giv dig selv tid og rum til hvile, søvn, motion og sund kost. Find måder at pleje dig selv på, hvad enten det er at læse en god bog, gå en tur i naturen eller noget helt tredje, som kan hjælpe dig med at lindre stress og angst.
  • Søg professionel hjælp - At søge professionel hjælp kan være en vigtig del af helingsprocessen efter at have mistet nogen til selvmord. En terapeut eller rådgiver kan hjælpe dig med at forstå dine følelser, bearbejde sorgen og finde sundere måder at håndtere tabet på.
  • Vær tålmodig med dig selv - Giv dig selv tid og vær tålmodig med din helingsproces. Sorg og tab er ikke noget, man kan komme sig over med det samme, og det kan tage tid at finde mening og fred. Tillad dig selv at følge din egen unikke rejse mod heling og vær ikke for hård ved dig selv undervejs.

Du kan som efterladt til selvmord kontakte Livslinien. Det hjælper at snakke med nogen.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05. Det er også muligt at skrive til Livsliniens mailrådgivning via skrivdet.dk eller chatte med Livslinien mandag og torsdag kl. 17-21 samt lørdag og søndag kl. 13-17.

At være efterladt efter selvmord er en dybt smertefuld oplevelse. Ved at anerkende og bearbejde dine følelser, søge støtte, yde omsorg for dig selv og søge professionel hjælp, vil du finde mening og fred efter tabet. Vær tålmodig og kærlig over for dig selv undervejs.

For mig selv har det været en svær proces at komme på den anden side, men jeg ved godt, at han er væk og livet går videre, men jeg savner ham stadigvæk.
Der vil altid være en sorg og et savn som aldrig helt forsvinder.