Parterapi – Få værktøjer til et stærkere forhold og bedre kommunikation – Del 3: Et stærkt venskab

I de to foregående indlæg udforskede vi aktiv lytning og spejling som nøglefærdigheder for god kommunikation i parforhold. I denne tredje del af min serie om værktøjer i parterapi vil jeg dykke ned i betydningen af at have et stærkt venskab og hvordan det kan styrkes gennem parterapi.

Hvorfor er et stærkt venskab nødvendigt i et solidt parforhold?

Lykkelige parforhold bygger på et stærkt venskab, og det er aldrig for sent at genopfriske eller styrke venskabet. Mange tænker, at det handler om weekendture ved havet og dateaftener, og det kan også være en del af det. Men det vigtigste er de små ting i hverdagen, hvor man er opmærksom på hinanden, hjælpes ad med hverdagens opgaver og har en meningsfuld kontakt.

Et solidt venskab i parforholdet inkluderer gensidig respekt og nydelse af hinandens selskab. Par, der nyder at være sammen, har lettere ved at opbygge et sundt og langvarigt forhold.

Et nært kendskab til hinanden er også vigtigt, herunder viden om hinandens drømme, håb, særheder og daglige oplevelser. Åben og ærlig interesse for hinanden er nøglen til at forstå hinandens behov og ønsker.

Varig velvilje over for hinanden, som viser sig som omsorg og støtte i hverdagen og ved store lejligheder, er afgørende for at holde forholdet stærkt.

Derudover er positiv støtte essentiel. I et venskab understøtter man hinandens positive sider og opmuntrer hinanden til at vokse og udvikle sig. Til sidst handler det om at finde en dyb mening og fælles mål sammen, hvor formålet med parforholdet er at støtte hinandens drømme og håb

Venskabet giver liv til kærligheden, fordi det skaber et fundament af tillid og støtte, som beskytter mod konflikter og skaber en følelse af samhørighed.

Hvordan arbejder man med at styrke venskabet i parforholdet?

At styrke venskabet i et parforhold kræver bevidst indsats og tid. I parterapi kan man arbejde med at styrke venskabet gennem forskellige øvelser og værktøjer. Begyndelsen på et stærkt venskab handler om interesse og nærhed. For at styrke kendskabet til hinanden bruger jeg mange forskellige værktøjer, som jeg vurderer, vil passe til det enkelte par.

Et uddrag af værktøjerne er fx,  

  • Skriv ”kærlighedskort” til hinanden, tegn hinandens ”livstræ” eller afbild jeres hverdags- og fremtidsbillede
  • Lav træningsøvelser og ”lektier”, hvor I skal bruge tid sammen på aktiviteter, der giver jer mulighed for at lære hinanden bedre at kende. Det kan være en hobby, sport eller blot en gåtur
  • Brug samtalekort til at træne respektfulde diskussioner. Når I har uenigheder, skal I diskutere dem respektfuldt og med et ønske om at forstå hinanden
  • Lav positivlister med ting, du elsker ved din partner, og del dem med hinanden
  • Udforske hinandens roller i forholdet, så I kan vise påskønnelse og taknemmelighed for hinanden i det daglige.

Disse øvelser skal hjælpe med at genoplive og styrke forbindelsen mellem jer, hvilket er fundamentalt for at opbygge et stærkt venskab.

Næste blog handler om at træffe beslutninger sammen

Tak for at du læste med. Jeg håber, at dette indlæg har givet dig nyttige indsigter i, hvordan et stærkt venskab kan styrke dit parforhold og skabe en dybere forståelse mellem partnere.

Følg med i det næste indlæg, hvor vi vil udforske, hvorfor det er vigtigt, at man træffer beslutninger sammen i et parforhold, og hvordan det kan fremme kærlighed og nærhed.